Polska kuchnia czyli jaka?

Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje i do dziś w regionach spożywa się tradycyjne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprzyzwoiciej smakują na drugi dzień, kiedy porządnie się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich wypada też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
Restauracja przy Rynku
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak często je używa. Na rozmaite sposoby, nieraz ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie z reguły zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych polskich zup należy też krupki.

Dodaj komentarz